Dekktips

Når bør du skifte dekk?

Enten du skal legge om til sommer- eller vinterdekk, er det noen tommelfingerregler du bør følge.

Bestill time for dekkskift

Hvilket tidspunkt dekkene skal tas av og på, avhenger av om du kjører med eller uten pigger.

Mer fleksibelt med piggfritt

– De som kjører piggfritt, kan nærmest bytte når det passer seg. Jeg pleier å si at det er greit å ha dem av til 17. mai. Etter det er det ikke mye frost, sier Kim André Thorstensen, kundeveileder ved Gummiservice.

Du bør imidlertid ikke kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren.

– Piggfrie vinterdekk har en myk gummiblanding som blir fort slitt i varmen. Det gjør også at bremselengden blir lengre, noe som kan få katastrofale følger.

Når bør du så bytte fra sommerdekk til piggfrie vinterdekk?

– Fordelen med piggfritt er at du kan bytte tidligere. Vi anbefaler å sette dem på fra 1. oktober, og sender en påminnelse ut til alle kundene våre da.

Regler for piggdekk

Kjører du med piggdekk, har du konkrete regler å forholde deg til.

– Første mandag etter 2. påskedag skal piggdekkene være av. Det kan med andre ord være alt fra slutten av mars til slutten av april. 1. november sier regelen at du kan ta på piggdekkene igjen.

Men: Godt veigrep er selvsagt viktigere enn piggdekk-regelen. Skal du for eksempel på fjellet, eller andre steder hvor du vet at det er glatt, er det lov å sette på piggdekkene både før og etter disse datoene.

– Midt i oktober kommer det som regel et «skremmeskudd» i form av snø og is. Av den grunn anbefaler vi også piggdekk-kundene våre å bytte i oktober, sier Thorstensen.