Dekktips

På tide å kjøpe nye dekk?

For slitte og gamle dekk kan være livsfarlige på veien. Slik vet du at dekkene dine er modne for utskiftning.

Finn dekk

– Gode dekk er noe av det aller viktigste på bilen din. De utgjør de fire små kontaktflatene som hele tiden skal holde bilen på trygt på veien, fastslår daglig leder ved Gummiservice, Tom Reinert Kristensen.

For at dekkene skal kunne gjøre nettopp det, er det imidlertid viktig å kjøpe nye før kjøreegenskapene er blitt for dårlige.

Sjekk mønsterdybden

– Slitasjen på dekket er den fremste indikatoren på om det er på tide å kjøpe nye dekk, forteller kundeveileder ved Gummiservice, Kim André Thorstensen.

Jo mer slitasje, jo mindre av dekkets mønster er igjen – og dermed reduseres også veigrepet. For å måle mønsterdybden selv må du fram med linjalen, eller et annet måleredskap.

På sommeren er minstekravet til mønsterdybden 1,6 mm. Thorstensen anbefaler imidlertid å bytte i god tid før dette.

– Ved 1,6 mm drenerer ikke dekket vann, så da har man ikke mye kontakt med underlaget. Vi anbefaler derfor gjerne å bytte ved 3 mm.

På vinteren er minstekravet 3 mm, men du kan gjerne bytte ved 4 mm. Har du piggdekk, er det i tillegg viktig å se over hvor mange pigger som faktisk er igjen på dekket.

– Når halvparten av piggene er borte eller løse, er det på tide å kjøpe nye dekk, sier Thorstensen.

Forskjell på kvalitetsdekk og billigdekk

Også alderen gir en pekepinn på om dekkene har gjort jobben. En tommelfingerregel er at du bør bytte dekkene etter fem års bruk. Da vil ofte gummien hardne, og veigrepet bli dårligere. Mange tror imidlertid feilaktig at de fem årene gjelder fra dekkets produksjonsdato.

– Aldringen starter i det man tar dekkene i bruk og de blir utsatt for sollys, slitasje og ulike temperaturer. Kjøper du dekk som har vært lagret mørkt, tørt og med jevn temperatur i to år, regner du altså ikke med disse årene.

Kjører du på dekk med god kvalitet, har imidlertid ikke alder like mye å si. Tilsvarende kan billige dekk, som er laget av dårlige gummiblandinger, hardne allerede den første vinteren.

– Kan banen på dekket beveges med tommeltotten, er det fortsatt mykt nok, tipser Thorstensen.

 

Lagrer du dekkene dine på dekkhotellet vårt, vurderer vi alltid dekkenes tilstand før vi setter dem bort. Er det snart på tide å kjøpe nye dekk, får du beskjed i god tid.