Dekktips

Slik skal punkterte dekk repareres

Tas det snarveier når hullet lappes sammen, kan det få alvorlige konsekvenser. Slik vet du at jobben er gjort ordentlig.

Mange vil oppleve det i løpet av livet som bileier: Noe litt for hardt eller spisst treffer hjulet – og plutselig er lufta på vei ut.

– De vanligste årsakene til punktering er skruer og spiker i hjulet. Mange har også kommet borti en kant, for eksempel på et fortau. Som regel går det an å reparere dekket, men i noen tilfeller må det erstattes, forteller daglig leder ved Gummiservice, Tom Reinert Kristensen.

Reparerer fra innsiden

Hva som kalles en dekkreparasjon hos ulike aktører, kan imidlertid variere – og slett ikke alle metodene er bra nok. Har uhellet vært ute, gjør du derfor lurt i å bruke et godkjent bilgummiverksted til jobben. Da vet du at de har sine regler å følge.

– Kort fortalt tar vi alltid det punkterte dekket av felgen. Det kan være skader på innsiden av dekket som man ikke ser fra utsiden, og vi inspiserer også alltid om det er skader på felgen, sier Kristensen.

For å lokalisere hullet pumpes dekket opp og legges i vann, for å se hvor det bobler.

– Når vi tetter hullet, er det nesten som hos tannlegen – vi borrer ut og fyller det deretter med en selvvulkaniserende plugg, fra innsiden og ut. Da blir det hel ved, fastslår han.

Se opp for nødløsninger

Kommer du borti useriøse verksteder, kan du risikere at det kun brukes en utvendig plugg til å tette hullet, uten å sjekke dekket fra innsiden. Slike plugger får du også kjøpt i såkalte reparasjonssett.

– Utvendig plugg er bare en nødløsning som skal brukes på vei til verkstedet. Det samme er reparasjonssprayen som ligger i mange biler, fastslår dekkspesialisten.

Kristensen råder deg til å spørre om reparasjonsjobben er fagmessig utført, dersom du er i tvil. Er ikke jobben gjort ordentlig, kan nemlig konsekvensene bli svært alvorlige.

– I verste fall kan dekket eksplodere i høy hastighet. Som regel vil det imidlertid begynne å lekke igjen gradvis. Dekkene blir også fortere slitt.